Helle tuli ja uni meni

Tätä kirjoittaessani on kesä ja muutama hellepäivä on takana. Ihanaa kun on kesä ja on lämmin. Eikö olekin? Helle ei kyllä ihastuta unetonta. Miten sinä nukut helteellä? Minä ainakin nukun todella huonosti. Nukkuminen on mahdotonta kun hikipisarat valuvat pitkin kasvoja, lakanat tarttuvat ihoon ja patja tuntuu siltä, kuin siinä olisi lämmitin sisällä.

helle

Normaalisti kun alamme valmistautua uneen, kehomme lämpötila laskee hieman. Kun elimistö rauhoittuu ja lihakset ovat levossa, lämpöä ei synny eikä sitä tarvita. Myös aivomme viilentyvät. Alimmillaan kehomme lämpötila on joskus kolmen aikaan yöllä. Entä jos olosuhteet eivät sallikaan tätä normaalia kehon viilentymistä?

No toisia se ei tunnu haittaavan. Jos omaa hyvät unenlahjat, niin kyllä sitä nukkuu kuumemmassakin. Potkii vain peittoa pois päältä välillä ja kääntää tyynystä viileämpää puolta poskea vasten. Ehkä uni ole ihan yhtä hyvää kuin muulloin, mutta ei se liian huonoksikaan jää. Mutta sitten taas ne uniherkät ihmiset kääntävät ja vääntävät hikisinä, tuskailevat ja hermostuvat.

Useimmat ihmiset nukkuvat mielellään hieman normaalia lämpötilaa viileämmässä. Suosittelen makuuhuoneen lämpötilaa pidettäväksi muuta asuntoa viileämpänä. Peiton alla kyllä tarkenee, vaikka huoneessa olisi 18 astetta lämmintä, jopa vähemmänkin. Se on pitkälti tottumiskysymys.  Myös itse nukun mielelläni viileässä, jos mahdollista.

Hellekausina viileässä nukkuminen ei ole mahdollista monellekaan. Jos asuu kaupungin keskustassa kerrostalossa, edes ikkunaa ei ehkä voi pitää yöllä auki liikenteen vuoksi. Mikäli kärsii allergioista, ei ikkunaa voi silloinkaan pitää auki sisään leijailevien siitepölyjen vuoksi. Jos sattuu olemaan kova hyttyskausi, ei senkään vuoksi ole kovin järkevää pitää ikkunaa auki. Hyttyset kyllä haistavat uloshengityksemme mukana ulos virtaavan hiilidioksidin ja hikemme.

Lämpötila asunnon sisällä saattaa helteellä nousta  jopa vaarallisen korkealle. Pahimmillaan sisälämpötila voi olla reilusti yli 30 astetta. Se voi laittaa sydämen jyskyttämään, tekee pahoinvointia ja päänsärkyä. Ei ihme, että joskus vanhuksia kiidätetään sairaalaan helteen vuoksi. Ja joka tapauksessa helle tekee kaikille olon tukalaksi. Kuumuus rasittaakin elimistöä monin tavoin. Aivommekin kärsivät liiasta kuumuudesta. Varsinkin silloin, kun pitäisi alkaa nukkumaan.

Miten estää asunnon kuumentuminen?

Perusasiat pitäisi olla kaikilla hallussa. Siis kun ulkona on kunnon helle, pidetään ovet ja ikkunat kiinni. Verhot ja sälekaihtimet laitetaan myös kiinni. On turhaa päästää sitä kuumaa ilmaa tulemaan sisälle asuntoon. Tuulettaminen ei hellepäivänä auta.

Yöllä kun on viileää, voidaan ikkunoita pitää auki, jos se muuten on mahdollista. Tietysti vältetään runsasta hellan käyttöä, eikä uunia ainakaan kannata pitää päällä. Jos asunnon yhteydessä on sauna, sitäkään ei kannata lämmitellä.

Olen asunut pienessä kerrostaloasunnossa, jossa oli ikkunat vain yhteen suuntaan – etelään. Olen asunut myös rivitalossa ja nyt asun omakotitalossa. Kokemusta hellekesistä on. Nykyisessä talossamme on vain yksi kerros, joten se lämpiää todella hyvin, kun aurinko paistaa ja lämmittää koko päivän. Kaikki ulkoseinät saavat osansa paisteesta, katosta puhumattakaan. Ympärillä ei ole edes puita varjostamassa. Eikä ole kellaria minne paeta.

Jäähdytä koneella

On olemassa tietysti yksi hyvä keino asunnon viilentämiseen. Se on ilmalämpöpumppu. Seinään asennettava suuri vekotin, joka kierrättää ja jäähdyttää ilmaa. Mutta eihän sitä oikein voi alkaa kerrostaloasunnon seinään laittamaan. Se on myös melko hintava investointi. Toista tuhatta siihen taitaa mennä vähintäänkin. Ja vaatiihan se asennustyötäkin. Laite tulee sekä sisäpuolelle, että ulos seinään. Meilläkin on sen hankinnasta puhuttu aina helleaikoina, mutta toistaiseksi se on jäänyt laittamatta. Asia unohtuu kun helle lakkaa.

Ilmalämpöpumppua hieman vastaava, mutta helpommin toteutettava on viilenninlaite. Se on iso laatikko, joka myös kierrättää ja viilentää ilmaa. Se on lattialla seisova ja yleensä siinä on jonkinlaiset pyörät alla. Mutta siitä pitää saada putki ulos. Paksu putki, josta laite puhaltaa kuuman ilman ulos. Samoin veden, joka syntyy jäähdytyksessä. Sitäkään ei siis oikein voi kerrostaloasuntoon laittaa. Niiden hinnat ovat parista sadasta ylöspäin.

Meillä on itsellä kotona tällainen jäähdytin. Se laitetaan illalla jäähdyttämään makuuhuoneen ilmaa. Onneksi meillä on ulko-ovi makuuhuoneessa. Siitä saamme jäähdytinlaitteen putken laitettua pihan puolelle. Tosin, jos asia hoidettaisiin oikeaoppisesti, oveen pitäisi tehdä kotelo, jolloin koko ovi ei olisi rakosellaan, eikä sieltä pääsisi lämpöä sisään. Putken voi kyllä johtaa ulos ovesta tai ikkunasta, mutta sille pitäisi tehdä kotelo niin, että vain putki menisi reiästä ulos.

viilennin

Tässä on vaan se huono puoli, että viilennys ei auta pitkään. Nukkumaan mennessä huone on niin viileä, että siellä melkein palelee. Parin tunnin päästä peiton saa jo heittää pois. Aamuyöllä hiki virtaa otsalta taas. Talon rakenteet keräävät lämpöä päivän mittaan, ja se sitten siirtyy huoneilmaan yön aikana. Helle on siirtynyt sisälle. Tietysti makuuhuoneessa nukkuvat ihmiset lämmittävät kehoillaan ilmaa myös. Meillä on huoneen ovi kiinni ulkopuolelta tulevan valon vuoksi.

Puhaltavat tuulettimet

No entäs sitten tuulettimet? Niitä on myynnissä monen näköisiä ja kokoisia. Halvimmillaan sellaisen saa parilla kympillä. Ne eivät viilennä ilmaa mitenkään, vaan pyörittävät vain sitä kuumaa ilmaa. Ilmavirta saa ilman kuitenkin tuntumaan iholla viileämmältä.

Meillä kotona on makuuhuoneessa iso tuuletin. Sellainen lattialla seisova. Se pitää tietysti jonkinlaista hurinaa, mutta ääni on niin tasainen, että siihen tottuu jossain määrin nukkuessa. Minulla on vielä lisäksi pieni, pöydällä pidettävä kapea puhallin. Joskus laitan sen vielä puhaltelemaan kasvoilleni. Useimmiten nämä härvelit ovat päällä vain osan yötä. Koko ajan tuntuva puhallus alkaa sekin ärsyttämään jossain vaiheessa.

Perusvinkit huoneen viilentämiseen:

 • pidä ikkunat ja ovet kiinni
 • pidä verhot ja sälekaihtimet kiinni
 • tuuleta vain myöhään illalla tai yöllä
 • hanki pöytä- tai lattiatuuletin

Miten nukkua kuumassa – miten viilennän itseni?

Kun on kuuma ja hiki, on mukavaa käydä suihkussa. Helteellä voikin auttaa unen tuloa käymällä viileässä suihkussa juuri ennen nukkumaan menoa. Tarkoitus on saada kehon lämpötilaa laskemaan. Ihanaa olisi tietysti pulahtaa järveen, mikäli mahdollista. Viileässä suihkussa oleilu ajaa kyllä saman asian. Suihkussa pitää olla jonkin aikaa, jotta keho oikeasti viilenee.

Voit yrittää helpottaa nukkumista myös viilentämällä vuodetta. Olen kuullut useammaltakin tuttavalta keinosta, joka auttaa heitä nukkumaan: Ota iso froteepyyhe, kastele se kylmällä vedellä ja väännä mahdollisimman kuivaksi. Laita tämä kostea pyyhe selän alle kun käyt nukkumaan. Se siis levitetään aluslakanan päälle. Sängyn ei pitäisi kostua ainakaan enempää, kuin mitä se kostuisi joka tapauksesta hiestä. Pyyhkeen tarkoitus onkin sekä viilentää, että imeä hikeä. Olen tätäkin kokeillut, mutta se ei ehkä ollut minun juttuni.

Toinen keino on käyttää kylmäksi kasteltua suurta froteepyyhettä peittona. Tässäkin pyyhe pitää tietysti vääntää niin kuivaksi kuin mahdollista, jotta siitä ei ainakaan valuisi vettä. Jos kaapista ei löydy tarpeeksi suurta pyyhettä, niin miksei tätä voisi toteuttaa lakanalla. Kastellaan siis lakana ja väännetään mahdollisimman kuivaksi. Sitten vain sen alle nukkumaan.

Itse olen kokeillut tästä sellaista variaatiota, että käytän pientä froteepyyhettä, jonka kastelen kylmäksi. Tämän pikku pyyhkeen laitan kasvoilleni tai muuten pääni päälle. Tässä tapauksessa täytyy huomioida se, että kampaustyyli ei varmastikaan ole aamulla paras mahdollinen. Vaikka tuskin se sitä on muutenkaan, jos yöllä hikoaa päästään kovasti.

Nythän on myynnissä myös teknisiä lakanoita. Aivan kuten on olemassa teknisiä alusvaatteita urheiluun. Teknisten lakanoiden pitäisi tuntua viileiltä ja estää näin hikoilua. Myös teknisiä peittoja ja tyynyjä sekä tyynyliinoja on olemassa. Itse en ole niitä kokeillut, joten niiden tehosta en osaa sanoa.

Helle voi aiheuttaa nestehukkaa

Helteellä on myös muistettava juoda runsaasti. Kehon lämpötila on korkealla ja nestettä haihtuu varmasti enemmän kuin ymmärrämmekään. Vaikka sinusta tuntuisi, että juominen vain lisää hikoilemista, se kannattaa silti. Hikoilemme joka tapauksessa. Jos elimistössäsi ei ole nestettä, mitä puskea ulos hikenä, se alkaa kuivua. Kuivuminen taas aiheuttaa monia ikäviä oireita, ja on pahimmillaan hengenvaarallista. Sitä joutuu ehkä käymään yöllä yhden ylimääräisen kerran vessassa, mutta se on vain kestettävä.

Lue lisää unen laatua parantavista asioista täältä.

Perusvinkit kehon viilentämiseen:

 • juo runsaasti
 • käy kylmässä suihkussa
 • viilennä kasvojasi märällä pyyhkeellä
 • ota vuoteeseen kostea pyyhe tai lakana

Yksi salainen keinoni on se, että otan kehon lämpötilaa laskevaa lääkettä. Siis kuumelääkettä. En missään tapauksessa suosittele tätä keinoa kenellekään! Se on ihan vain epätoivon hetkellä itse itselleni keksimä keino. Paljastan tämän nyt kuitenkin tässä yhteydessä. Enkä minäkään kovin usein sitä käytä.

Ei meillä Suomessa kai liikaa hellepäiviä ole kuitenkaan. Koitetaan kestää ja nauttia ihanasta suvesta. Työssä käyville helle on rankinta. Kun pitäisi jaksaa, vaikka ei saa nukuttua. Onneksi kesän valoisuus auttaa jaksamaan huonommin nukkuneenakin.

Tätä artikkelia kirjoittaessani oli juuri ollut monta hellepäivää ja nukkuminen oli todella huonoa. Siitä tietysti sain idean koko tähän kirjoitukseen. Eilen ilma kuitenkin viileni, ja viime yö oli niin viileä, että laitoin huovan lisäpeitoksi itselleni. (Lämmitys ei ole enää päällä.) Nukuinkin selvästi paremmmin. Jopa koirat olivat yöllä huomattavasti rauhallisempia, eivätkä pyytäneet ulos jo aamukuudelta. Lämpötilalla todellakin on merkitystä!

Miten sinä nukut helteellä? Kommentoi ja kerro omat vinkkisi.

2 kommenttia artikkeliin “Helle tuli ja uni meni

 1. Tänä kesänä oli kyllä sellaiset helteet täällä Varsinais-Suomessakin, että oli unet välillä hieman harvassa. Vähän ollaan itsekin mietitty olisiko ilmalämpöpumpusta mahdollisesti apua noina kuumimpina hellekuukausina. Ei siellä suihkussakaan jaksa ravata jatkuvasti, se on niin hetkellinen apu.

  1. Johanna sanoo:

   Hei! Meille on nyt asennettu vihdoin se ilmalämpöpumppu. Kesä alkoi olla jo niin lopuillaan, ettei siitä viilennyksestä kauaa ehditty nauttia. Mutta ensi kesänä sitten toivottavasti ei tarvitse hikoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *